A HOUSE FOR FRIENDS
Oakland, California
The design of this guest house was first generated by the overlapping and intersecting of walls that never touch to create permeable boundaries that delineate space. This framework was then adapted into a functional plan by inlaying the gaps between walls with acrylic and carefully locating hanging lights and leaning ladders—taking what was clear in diagram and distorting it into a series of fluid rooms in which one space dissolves into the next. The simple gesture of the design acts to define spaces while simultaneously allowing light to filter throughout the rooms uninhibited—alluding to the careful details of traditional woodworking techniques but expressing them at a macro scale in the form of walls that slot into each other like lap or tenon joints.